Архив за категория -Hall of Shame-

bTV смуче яко

неделя, 2 декември, 2007 @01:33

Днес гледах така наречения запис от концерта на Rihanna в България и се изнервих адски много на герговия боклук по-известен като bTV. Отделиха адски много време на някакви вече изтъркани песни на калпави подгряващи BG псевдо-певачи и излъчиха само три песнички на баш най-важната персона на събитието - Rihanna. Фенове и възгласите им даваха през 4-5 минути (не подценявам хорицата, които са се измокрили адски яко поради дъжда, който се е излял, но защо по-дяволите се подиграха така грубо с очакването на зрителя да гледа любимата си изпълнителка?! Ай сиктир, bTV! Вървете да го подухате на някое племе зимбабвийски маймуни! Отвратителни комерсиали.

Съвсем достойно Ви връчвам деветата по ред награда “Hall of Shame”

P.S. На 17-ти Декември ще пусна тук гласуване с цел - избор на издънка на година или носител на златната статуетка “Hall of Shame” на krassyo.info.

Интересна кореспонденция с BoonEx

сряда, 28 ноември, 2007 @16:16

От известно време следя с интерес развитието на един аматьорски опит за правене на дейтинг сайт от страна на един младеж от град Русе. Преди няколко дена открих във footer-а на сайта, че е “Copyright Zaribqva”, след което немедленно стана “Copyright pojelaime.com”.

Същевременно започнаха да се носят слухове, че админеца на сайта си бил платил своето копие на BoonEx Dolphin Smart Community Builder. Естествено аз проявих недоверие, добре познавайки манталитета на българина и още повече на въпросния човечец и реших да попитам хората от маркетинговия отдел на BoonEx дали всичко е Ок. Ето и интересната ми кореспонденция с момичето от екипа.

» Аз към BoonEx Marketing
» BoonEx Marketing служител в отговор на моето писмо

Колко интересни неща научава човек всеки ден. Не са много хората, които са нарушили с лекота CreativeCommons лиценза, но още по-малко са тези, които са направили това и не са си го отнесли в последствие. Като един защитник на този лиценз и имайки предвид това, че и моят дневник ползва същия не мога да не се възмутя от жалките действия на един уж уважаваш себе си админ.

Евала ти админе!

Как да не бъдем хакнати

неделя, 25 ноември, 2007 @23:02

Продължаваме със сагата PojeLaiMe.com, но този път в стил “приказка в картинки (по-скоро комикси)”. От доста време сме наясно с администраторските “способности” на едно дете, което купило хостинг и домейн и инсталирало BoonEx Dolphic Smart Community Builder па си помислило, че разбира от администрация :) Това дете поради неумението си да работи със скрипта изгубило някакви си 40 потребителя и веднага решило, че трябва да набеди някой, който повече от него за да блесне на негов гръб пред “приятелите си”, но не познало.

Човекът, когото набедило детето-чудо (разбирайте детето-админ) забелязал една вечер, че сайта вместо да работи бил в режим инсталация и решил да си направи малка шегичка с детето. От шегата излезли следната поредица от снимки:

1. И беше небитието, докато не се намери един пич, който да инсталира подобието на сайт.

It was just the beginning of a new website

2. Я да видим оправил ли е админеца chmod-а на файловете на сайта…

chmod is ok

май да :)

3. Тц, тц, тц… гледам и не вярвам на ушите си, как може да си оставиш за толкова дълго инсталационния скрипт и какви ли чудеса биха могли да бъдат сътворени през него?

Let

4. Време е да се закачим към базичката данни преди да го е направил някой друг от целия свят.

Time to connect to database

5. Опааа, що е то хак и има ли почва у нас?

Who is hacked baby

6. Ама дали да сложа в крона: rm -rf /home/blackclub или не съм толкова лош?

06_oops_lets_set_cron_now.png

Айде да пощадим горкото админче все пак. Има ли нужда да се правим на лоши, когато не сме.
7. Нека оправим сега пермишъните.

Let

8. Админеееее, ти си моята гордост, бре!

Admineeeee

Извод: който не внимава кого набеждава в хак става смешен накрая.

Обикновено като няма мегдан за награди Hall of Shame - просто няма. Този месец обаче е доста плодотворен на идиоти. Първоначално раздадохме една наградка на админче на дейтинг сайт, а сега е време да полети и осмата награда, но този път отива в една държавна институция. Тя е БАН (Българска Академия на Науките), заради последното им публично изявление относно сеизмичността и Белене.

В корифея на новините News.bg четем следната новина: Белене - сред най-спокойните сеизмични зони, според БАН. На пръв поглед звучи галещо очите. На втори поглед се сещаме за аварията в Чернобил и как пак държавните институции държаха българите в мъгла само и само да бъде целунат за пореден път руския гъз. На трети поглед се връщаме години преди Чернобил а именно 4-ти март 1977 - 21:20 когато в един град, който е “много далече” от Белене и се зове Свищов падат малко сгради по време на земетресени с магнитуд 7.4 и епицентър Вранча /Румъния/.

Скъпи ми пичове от БАН, защо не се скриете в дупката, от която изпълзяхте или не заговорите обективно по този въпрос. Може строежът на ЕАЦ “Белене” да се направи супер стабилно, но това няма да направи районът около Вранча (включващ централна северна България и североизточна България) сеизмично спокоен. Вранча е известна с това, че генерира земетресения на голяма дълбочина и разрушителни в голям периметър, както и с повтаряемост на своите катастрофални земетресения (над 7-ма степен по Рихтер) на около 30-36 години. Цитирам източници като www.infp.ro, които имат много повече опит и технологичен потенциал от БАН, така че сега остава читателят на тази публикация сам да си прецени на кого да вярва.

Продължение на Сайтове за запознанства… wtf?

Както вече Ви информирах имало един дейтинг сайт в алфа стадий, който взел, че придобил някаква слаба публичност сред кръга от познати на “админа” и създателя му (познати, защото ще го цитирам “аз приятели нямам”). Този сайт бил безмилостно изложен пред публиката на един добре посещаван дневник поради причини две:

  • непридържане към CreativeCommons лиценза на създателите на дейтинг софтуера
  • аматьорското същество на сайта (не всеки човек с добър хостинг и слаби познания по инсталиране на CMS може да направи добра страница, която да привлече своите посетители и още повече - да ги задържи)

Та направих си труда и отделих време да огледам каква посещаемост има сайта и установих, че повечето хора освен предимно “приятелите” на собственика не са посещавали сайта в близката седмица. Освен всичко открих какви кодерски и SEO способности има този професионалист. Един оглед на мета таговете на сайта му изплю следната информация:

<title>www.pojelaime.com</title>
<meta http-equiv=“Content-Type” content=“text/html; charset=windows-1251″ />
<meta name=“description” content=“” />
<meta name=“keywords” content=“” />

От тях разбираме, че човекът не иска никой да го индексира (няма ключови думи) и смята сайта си за неописуем (няма дескриптивен таг). Единственото, което е сетнал са името на сайта и неговият чарсет. Едва ли обаче това е единствената причина визитката му да има слаба посещаетмост. Визитка я наричам, защото е почти неоткриваема при едно търсене в световните търсачки.

Всичко до тук звучи много добре докато не стигаме до момента, в който разбирам, че собственоръчно съм би хакнал визитката на човека, без дори самият аз да зная това. Бил съм изтрил цели 40 профила според него. Ами щом го твърди - има си съответен ред и да го докаже ако е така убеден в твърдението/клеветата си и с нетърпение очаквам момента, в който ще успее да го направи. Като пиша тази публикация се сещам за една подобна в страницата на Жоро Чорбаджийски. Историята е сходна, но имената са различни.

Оставям на Вас да оцените професионализма на админа на сайта, който отново излиза, че е жертва. Но в случая дори и неговите “колеги” в неволя го познават доста добре, така че и на тях им е ясен пейзажа.

П.С. Сайтът в момента не работи (освен инсталаторът му), което освен всичко показва и колко бърз е администраторът му във възстановяването му.

Авторска бележка: туку що разбрах, че въпросният човек има регнат и домейн погелайме.ком или по-точно pogelaime.com.